Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün şerhaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak dek, esnek ve yumuşak bir binada olmalı, esaslı bir aromaya ve manzum yanmayı esenlayacak semtıcı özelliğe iye olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf nezih ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 yılındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça mürtefi oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en âlâ purolar olarak nitelendirilseler de birhayli uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro mideerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey sevap bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet sevap bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız sefa yada dilsiz maalesef kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. cümle hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve mideime amade benimsemek mideindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro nem değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde mideilen bir puro ülküsel nem değerlerinde mideiliyor kabul edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine bakılırsa gayet yakışır ve mideilebilir en mükemmel değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan sefa almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken özge bir nefer bu nem değerinin puroya efsus edilen bir değer olduğunu ve katiyen mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem başkalıkı beyninde gidip gelmeden hepsi aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değkonuimi purolarına muhatara verebilir. Böyle bir takas yapacaksanız bunu olanaklı olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değkonutirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, duman azalır ve mideimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça duman artar, mideimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yaşamak istiyorsanız buna dem ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size sima en âlâ değer bu ve bu değerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah madde averaj 6 ay içerisinde konulevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tevdi üzerine müesses bu yol sıcaklıktan hür olmadığı midein belli başlı bir dem içerisinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tarz bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı olduğunca şu denli hararet değkonuimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem değeri getirmek midein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu değer iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek dünyaı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz mürtefi nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dem özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in ötümlü ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile yan yana tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek midein en âlâ seçenek olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem transfer hem nem tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. şeb gün yada mevsim geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde mürtefi nem değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak durağan bir nem değeri esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.