Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün parçaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak mevsuk, esnek ve okşayıcı bir yapıda olmalı, aldatıcı bir aromaya ve ahenkli yanmayı sağlayacak cepheıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf eksiksiz katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 seneındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı faik miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yeğin purolar olarak nitelendirilseler bile birçok uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bâtıner en dikkat etmesi gerekilen şey muhik bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer muhik bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız sefa yada dilsiz maalesef mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. tekmil saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bâtınime anık yaklaştırmak bâtınindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada bâtınilen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde bâtıniliyor akseptans edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede esasen bu nem bileğerleri bile kimisine bakılırsa oldukça müsait ve bâtınilebilir en birinci sınıf bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan sefa aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken sair bir isim bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir porte bulunduğunu ve asla bâtınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk nem başkalıkı ortada gidip gelmeden bilcümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğteamülimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir takas yapacaksanız bunu olanaklı olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem bileğerleri neyi bileğteamültirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca göstermek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, duman azalır ve bâtınimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça duman artar, bâtınimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde işlemez olmak istiyorsanız buna mevsim ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en yeğin porte bu ve bu bileğerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah özdek yaklaşık 6 kamer içerisinde teamüllevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem verme üzerine kurulu bu yol sıcaklıktan müstakil olmadığı bâtınin belli başlı bir mevsim içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı olduğunca şu denli alev bileğteamülimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem kıymeti çıkarmak bâtınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu porte iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabil çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz faik nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o mevsim sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in sabah akşam ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile omuz omuza gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bâtınin en yeğin tutum olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çıhun son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem kabız hem nem verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Akşam gündüz yada mevsim geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde faik nem bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak çakılı bir nem kıymeti sağlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tekmil puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.